Pentagon Belgeleri'ni sızdıran Ellsberg yaşamını yitirdi

Vietnam Savaşı ile ilgili devlet sırlarının bulunduğu Pentagon Belgeleri'ni basına sızdıran Daniel Ellsberg, 92 yaşında yaşamını yitirdi.
Mevlüt Peker
|
16 Haziran 2023, Cuma - 23:58
Pentagon Belgeleri'ni sızdıran Ellsberg yaşamını yitirdi

İçinde Vietnam Savaşı ile ilgili devlet sırlarının bulunduğu Pentagon Belgeleri'ni Amerikan basınına sızdıran Amerikalı siyasetçi ve analist Daniel Ellsberg, yaşamını yitirdi. Daniel Ellsberg'in ailesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2023 yılının şubat ayında pankreas kanserine yakalanan Daniell Ellsberg, bu sabah 92 yaşındaki hayatını kaybetti.

Amerikalı siyasetçi ve analist Daniel Ellsberg, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından hazırlanan ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin 1945-1967 seneleri arasında Vietnam'daki askeri ve siyasi müdahalesini konu alan Pentagon Belgeleri'ni Amerikan basınına sızdırmıştı.

Daniel Ellsberg'in sızdırdığı bilgiler ise ilk defa 1971 yılında The New York Times gazetesinin ön sayfasında yayına çıkmış, bu olay Amerika Birleşik Devletleri'nde basın özgürlüğünün savunulmasında en önemli kanuni kararın alınmasına büyük katkı sağlamıştı. Belgeleri hazırlayanlardan biri olan Daniel Ellsberg'in bu hamlesi “The Post” gibi çok sayıda eşsiz popüler filme konu olmuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2086520/pentagon-belgelerini-sizdiran-ellsberg-yasamini-yitirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.