Blinken: Putin Kiev’in kapısındaydı, şimdi Moskova’yı savunuyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “16 ay önce, Vladimir Putin Kiev'in kapısındaydı, şimdi başkent Moskova'yı bir paralı askere karşı savunmak zorunda kaldı" dedi.
Mevlüt Peker
|
26 Haziran 2023, Pazartesi - 00:36
Blinken: Putin Kiev’in kapısındaydı, şimdi Moskova’yı savunuyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'da Wagner adlı paralı asker grubunun isyanının ardından yaptığı açıklamada, "16 ay önce Putin, Kiev'e doğru ilerliyordu, şimdi ise Moskova'yı kendi yarattığı bir paralı askere karşı savunmak zorunda kaldı" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'da Wagner adlı paralı asker grubunun isyanı hakkında ABD basınına konuştu. Blinken, "16 ay önce Putin, Ukrayna'da Kiev'in kapısındaydı, şehri birkaç gün içinde ele geçirerek ülkeyi haritadan silmek istiyordu. Şimdi ise Rusya'nın başkenti Moskova'yı kendi yarattığı bir paralı askere karşı savunmak zorunda kaldı" dedi. Wagner'in geleceği ve Rusya'daki gelişmeler hakkında konuşmanın henüz erken olduğunu ifade eden Blinken, "Bu konuda spekülasyon yapmak istemiyorum. Film hala devam ediyor ve henüz son perdeyi görmedik" dedi.

Blinken, söz konusu isyanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in otoritesine doğrudan meydan okuma olduğunu belirterek, Putin'in otoritesinde daha önce görülmemiş çatlakların ortaya çıktığını söyledi. Blinken, isyanın Wagner'in lideri Evgeny Prigojin'in Ukrayna savaşının gerekçesini sorgulamasıyla başladığını öne sürdü.

Wagner'in dağıtılıp dağıtılmadığı konusunda sorulan bir soruya cevap veren Blinken, "Wagner kuvvetlerinin Ukrayna'dan çekilip çekilmediğini göreceğiz. Hafta sonu Wagner güçlerinin Ukrayna'dan çıkıp Rusya'ya ve Moskova'ya doğru ilerlemesi bile başlı başına olağanüstü. Bu, Putin'in kendisi ve Rusya için yazdığı başarısızlıklar kitabının son bölümü" dedi.

Rusya ve Wagner arasındaki isyanda arabuluculuk yapan Belarus hakkındaki bir soruya cevap veren Blinken, "Putin, Prigojin ile doğrudan müzakere etmek istememiş olabilir. Bu nedenle Lukaşenko gibi birini bu işe dahil etmek faydalı oldu. Ancak yine de bu bir spekülasyondur. Bunu önlemek istiyoruz" dedi.

Wagner grubunun Rusya yönetimine isyanı

Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırmakla suçlayarak karşılık verme tehdidinde bulunmuş ve Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek Rostov bölgesindeki sınıra girmişti.

Federal Güvenlik Servisi (FSB) bu olay üzerine "silahlı isyan" suçlamasıyla bir ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak tanımlamıştı.

Prigojin, Moskova'ya döneceklerini duyururken, Kremlin yönetimi ülkenin çeşitli bölgelerinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Günün sonunda Yevgeniy Prigojin'in, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'daki gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirildi.

Prigojin, Rus kanının dökülmesinden sorumlu olduklarını anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek saha kamplarına döneceklerini açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapatılacağını ve isyancı liderin Belarus'a gideceğini belirtmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2087654/blinken-putin-kievin-kapisindaydi-simdi-moskovayi-savunuyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.