Suudi Bakan: Kur'an-ı Kerim yakmak provokatif bir eylemdir

İsveç ve Danimarka'da kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'e yönelik aşağılık saldırıları görüşmek üzere çevrim içi yapılan İİT Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, eylemi “provokasyon” olarak nitelendirdi.
Mevlüt Peker
|
31 Temmuz 2023, Pazartesi - 19:27
Suudi Bakan: Kur'an-ı Kerim yakmak provokatif bir eylemdir

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları, İsveç ve Danimarka'da meydana gelen Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıları ele almak üzere çevrim içi bir araya geldi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, toplantıda yaptığı konuşmada, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasının hiçbir gerekçeyle kabul edilemeyecek provokatif bir eylem olduğunu vurguladı ve ülkesinin dini nefreti ve aşırıcılığı kabul etmediğini belirtti. Suudi Arabistan, Kur'an-ı Kerim'in kutsiyetini çiğneyen bu tür eylemleri şiddetle kınamaktadır.

Bin Ferhan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın diğer İslami örgütlerle işbirliği yaparak barış ve hoşgörü ilkelerini savunması ve İslam'ın doğru bir şekilde anlatılması için çalışması gerektiğine dikkat çekti.

İİT Genel Sekreteri Hüseyin Taha ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İsveç ve Danimarka yönetimlerini Kur'an-ı Kerim'in yakılması eylemlerini önlemek için resmi düzeyde tedbirler almaya çağırdı. Söz konusu ülkelerin bu konuda herhangi bir adım atmamalarının hayal kırıklığına neden olduğunu ifade eden Taha, İİT üyesi ülkelerden, bu tür eylemlerden duydukları rahatsızlığı dile getirmek için İsveç ve Danimarka ile ilişkilerinde ciddi tedbirler almasını talep etti.

İİT'nin çevrim içi toplantısıyla eş zamanlı olarak bugün Danimarka ve İsveç'te yine Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar düzenlendi. Bu tür saldırılar, İİT ülkeleri arasında ciddi endişeye neden oluyor ve uluslararası toplumun dikkatini çekiyor.

İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik provokasyonlar

İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik provokasyonlar artıyor ve bu tür eylemlere izin verilmesi geniş çaplı tepkilere neden oluyor.

Sıkı Yön Partisi lideri ve Danimarkalı aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan, geçtiğimiz yıl İsveç'in Malmö, Norköpin, Jönköping kentleri ve başkent Stockholm'de Paskalya tatili süresince Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonları düzenlemişti.

Aynı şekilde, Stockholm'de Irak kökenli Salwan Momika da Kurban Bayramı'nın birinci günü olan 28 Haziran'da polis koruması altında bir cami önünde Kur'an-ı Kerim'i yakmıştı. Sonrasında, 20 Temmuz'da Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği ve 28 Temmuz'da Kopenhag'daki bir caminin önünde de benzer provokatif eylemler gerçekleştirmişti.

Bununla birlikte, Danimarka'daki İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi bir grup, Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar düzenlemeye başlamıştı. Bu eylemler, İran, Irak, Mısır ve Türkiye'nin Kopenhag büyükelçilikleri önünde de tekrarlanmıştı.

Tüm bu eylemler, polis koruması ve yetkili makamlardan izin alınarak gerçekleştirilmişti, ancak birçok ülke, Türkiye öncülüğünde, bu tür provokatif eylemlere tepki göstermişti.

Uluslararası alanda da konuyla ilgili ciddi bir adım atılmıştı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 25 Temmuz'da kabul ettiği bir kararla, kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanımış ve bu tür eylemleri şiddetle kınamıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2092313/suudi-bakan-kuran-i-kerim-yakmak-provokatif-bir-eylemdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.