Körlerden metroda “raylarda ölmek istemiyoruz” eylemi

Körler, “raylarda ölmek istemiyoruz” diyerek, İstanbul’daki metro istasyonlarındaki rayların etrafına cam bariyer konulması talebiyle eylem yaptı.
Mevlüt Peker
|
05 Ağustos 2023, Cumartesi - 18:05
Körlerden metroda “raylarda ölmek istemiyoruz” eylemi

Görme engelli vatandaşlar, metro istasyonlarına cam bariyerlerin konulması talebiyle bir eylem düzenledi.

Türkiye Görme Engelliler Derneği, Türkiye Körler Federasyonu, Altı Nokta Körler Derneği, Görme Özürlüler Derneği, Engelsiz Erişim Derneği, Körler ve Gönüllüler Derneği ile İstanbul Görmeyenler Spor Kulübü üyesi bir grup görme engelli, Kadıköy'deki Atatürk Anıtı önünde toplandı.

Metro duraklarında kendilerini yeterince güvende hissetmediklerini belirten engelliler, ellerinde "Raylarda ölmek istemiyoruz" yazan dövizlerle slogan atarak metroya bindi.

Polis ekipleri, beyaz bastonları bulunan engellilere yardımcı oldu.

Megafonla "Sesime gelin" şeklinde yönlendirmeler yapan dernek üyeleri, vatandaşların raylara düşmemesi için uyarılarda bulundu. Toplu olarak bindikleri metroyu da kullanarak sorunlarına dikkat çekmeye çalıştılar.

Eyleme katılan görme engelli Nurşen Korkmaz, ulaşım aracı olarak metroyu sıkça kullandığını ifade etti.

Güvenlik ve erişilebilirlik sorunlarının en büyük zorlukları olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Bugün Ayrılık Çeşmesi metrosuna bindik. Burada metroya binerken önümüzde herhangi bir bariyer yok. Görme engelli biri de hasta biri de olabilir. En ufak bir dikkatsizlikte ya da sağlıkla ilgili ani bir değişimde metroya düşüp ölünebilir. 2020 yılında görme engelli bir vatandaşımız raylara düşüp öldü." şeklinde konuştu.

Türkiye Görme Engelliler Derneği Başkanı Fatih Karadayı, Ayrılık Çeşmesi durağından polis ekiplerinin aldığı önlemlerle inen katılımcılar adına konuşarak, 2020'de Ankara'da görme engelli Tahir Kermen'in metroda raylara düşerek hayatını kaybettiğini hatırlatarak, bugün başka canların yanmaması için bir araya geldiklerini belirtti.

Küçük önlemlerle büyük hayatların kurtarılabileceğine inandıklarını dile getiren Karadayı, "Bariyer yapılırsa hem görme engelliler hem çocuklar hem tansiyon hastaları raylara düşmeyecek, aynı zamanda intiharlar da önlenmiş olacak. O nedenle raylarda ölmek istemiyoruz. Amacımız siyasi değil. A partisi veya B partisi demiyoruz. Engelli meselesi siyaset üstü bir meseledir. Bu nedenle burayı tercih ettik. Hem metro hem de Marmaray burada." şeklinde konuştu.

Eyleme katılan Handan Solmaz, 6 yıl önce Zeytinburnu metrosunda düştüğünü ve kafasına 5 dikiş atıldığını anlatarak, yıllardır yapılması gerekenleri söylediklerini ifade etti. Altunizade'deki gibi bariyerlerin konulması, camlar açıldığında ses çıkarılması ve ışıkların yanması gerektiğini belirtti ve Marmaray ile metrolarda da aynı önlemlerin alınmasını istedi.

Görme engelli Ramazan Koçak, İstanbul'da yenilerin aksine özellikle eski metrolarda cam bariyerli koruma önlemleri olmadığını ifade etti.

Metro raylarına düşmeleri durumunda dahi engellilerin zarar gördüğünü, psikolojik olarak bağımsız hareket etme isteklerinin azaldığını söyleyen Koçak, "Özgürce güvenli seyahat hakkı istiyoruz. 3 yıl önce bir arkadaşımızı kaybettik. Bir ceset torbası içinde kimseye teslim edilmek istemiyoruz." şeklinde dile getirdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2093117/korlerden-metroda-raylarda-olmek-istemiyoruz-eylemi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.