Fed Başkanı: Faiz oranlarını daha da artırmaya hazırız

Fed (ABD Merkez Bankası) Başkanı Jerome Powell, uygun olması durumunda faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını bildirdi.
Mevlüt Peker
|
21 Eylül 2023, Perşembe - 00:17
Fed Başkanı: Faiz oranlarını daha da artırmaya hazırız

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonun sürdürülebilir bir seviyeye indirilene kadar para politikalarını sıkı tutacaklarını ve gerekli görülmesi halinde faiz oranlarını daha da yükseltebileceklerini açıkladı.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizi oranını yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bırakmasının ardından düzenlenen basın toplantısında, enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaştırılması konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Powell, "Fiyat istikrarı olmadan, herkes için faydalı olabilecek güçlü bir işgücü piyasası oluşturulamaz" dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell, 2022'nin başından itibaren para politikasının önemli derecede sıkılaştırıldığını belirtti ve "Sıkılaştırma politikamızın etkileri henüz tam olarak hissedilmedi" dedi.

Powell, gelecekte ek sıkılaştırma adımlarının ne olabileceğini belirlemek için dikkatli bir yaklaşım sergileyeceklerini ifade etti. "Kararlarımız, gelen verilere ve risk değerlendirmelerine dayalı olacak" dedi.

Son ekonomik göstergelerin, ekonominin "sağlam" bir büyüme gösterdiğini ve GSYH'nin bu yılın başından itibaren beklentilerin üzerinde arttığını belirten Powell, tüketici harcamalarının da "sağlam" olduğunu söyledi.

Konut piyasasının bir miktar toparlandığını, ancak yüksek mortgage oranları nedeniyle bir yıl öncesine göre daha düşük seviyelerde olduğunu belirten Powell, yüksek faiz oranlarının sabit yatırımlar üzerinde de baskı oluşturduğunu ifade etti.

Powell, işgücü piyasasının sıkı olmaya devam ettiğini, ancak arz ve talep dengesinin iyileşmeye devam ettiğini belirtti.

Enflasyonun yüzde 2'nin oldukça üzerinde olduğunu ve geçen yılın ortasından bu yana bir miktar yavaşladığını belirten Powell, "Ancak, enflasyonun yüzde 2'ye düşürülmesi için daha çok yol kat etmemiz gerekiyor" dedi.

Powell, yüksek enflasyon risklerine karşı dikkatli olduklarını ve mevcut para politikasının ekonomi, hanehalkı ve işletmeler üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu belirtti. "Kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşmayı ve sürdürmeyi hedefliyoruz" dedi.

Toplantıdan toplantıya, gelen verilere ve risk değerlendirmelerine dayalı olarak kararlar alacaklarını belirten Powell, "Eğer uygunsa, faiz oranlarını daha da yükseltmeye hazırız" dedi.

Bu toplantıda alınan faiz kararının, istedikleri para politikası duruşuna ulaştıkları anlamına gelmediğini belirten Powell, FOMC üyelerinin çoğunun bu yıl içinde faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını düşündüğünü söyledi.

Powell, "Yumuşak bir iniş sağlamak, öncelikli hedefimizdir" dedi ve bu hedefe ulaşmak için sürekli çaba gösterdiklerini belirtti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2100671/fed-baskani-faiz-oranlarini-daha-da-artirmaya-haziriz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.