Kortizon nedir ve ne için kullanılır?

Birçok farklı tıbbi durumu tedavi etmek amacıyla kullanılan Kortizon nedir ve ne için kullanılır? Detaylar haberimizde...
Hande Akyol
|
15 Ekim 2023, Pazar - 11:35
Kortizon nedir ve ne için kullanılır?

Kortizonlar, vücudun doğal kortizol hormonuna benzer etkilere sahip steroid ilaçlardır ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılırlar. 

Kortizol, böbrek üstü bezler tarafından üretilen ve birçok vücut fonksiyonunu düzenleyen bir hormondur. 

Kortizon ilaçları, inflamasyonu azaltma, bağışıklık sistemi yanıtını baskılama ve birçok farklı durumu kontrol altına alma yeteneğine sahiptir.

Kortizon ilaçları, aşağıdaki durumların tedavisinde kullanılabilir:

  1. İltihaplı Hastalıklar: Kortizonlar, romatoid artrit, lupus, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi inflamasyonla ilişkili hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
  2. Cilt Sorunları: Egzama, sedef hastalığı, alerjik reaksiyonlar ve diğer cilt sorunlarının tedavisinde kortizonlu kremler ve merhemler kullanılır.
  3. Allerjiler: Kortizonlar, ciddi alerjik reaksiyonları kontrol etmek ve alerjilere bağlı semptomları hafifletmek için kullanılabilir.
  4. Astım: Astım semptomlarının kontrol altına alınması ve alevlenmelerin önlenmesi amacıyla inhaler kortizonlar kullanılır.
  5. Organ Nakli: Kortizonlar, organ nakli sonrası bağışıklık sistemini baskılama ve vücut tarafından nakledilen organın reddedilmesini önleme amacıyla kullanılabilir.
  6. Romatizmal Hastalıklar: Kortizonlar, bazı romatizmal hastalıkların semptomlarını hafifletebilir.
  7. Bazı Kanserler: Kortizonlar, bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılabilir, özellikle kemoterapiye yanıtı artırmak veya yan etkileri hafifletmek için.

Kortizonlar, etkili bir şekilde kullanıldığında birçok hastalığı tedavi edebilirken, yan etkileri de olabilir. Uzun süreli veya yüksek dozda kortizon kullanımı, ciddi yan etkilere yol açabilir, bu nedenle bu ilaçların kullanımı dikkatli bir şekilde doktor gözetiminde yapılmalıdır. 

Kortizon kullanımıyla ilgili kararlar, hastalığın türü, şiddeti ve hastanın özel durumu dikkate alınarak verilmelidir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2105026/kortizon-nedir-ve-ne-icin-kullanilir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.