Erdoğan’dan BMGK’ya tepki!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iyice etkisizleşen BMGK’nın sorumluluğunu bir kez daha yerine getiremediğini, insan hak ve hürriyetleri konusunda mangalda kül bırakmayan batılı ülkelerin ateşe körükle gitmek dışında hiçbir adım atmadığını, uluslararası medya organlarının taraflı ve iki yüzlü yayınlarıyla adeta insan kıyımını aklama yarışına girdiğini söyledi.
Mevlüt Peker
|
18 Ekim 2023, Çarşamba - 19:25
Erdoğan’dan BMGK’ya tepki!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işgalci İsrail’in, Gazze Şeridi’ndeki El Ehli Babtist Hastanesi’ne yönelik düzenlediği ve 471 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında şunları kaydetti:

"İİT Olağanüstü Toplantısı’nı İsrail’in artan zulmü karşısında İslam aleminin kararlılığını somut şekilde göstermesi bakımından takdirle karşılıyorum."

"Sükuneti sağlama çabalarımız; bölgeye uçak gemileri gönderilmesi, yardımların kesilmesi ve halkın toptan cezalandırılması gibi adımlarla sekteye uğradı."

"İyice etkisizleşen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, sorumluluğunu bir kez daha yerine getiremedi."

"İnsan hak ve hürriyetleri konusunda mangalda kül bırakmayan batılı ülkeler, ateşe körükle gitmek dışında hiçbir adım atmadı."

"Uluslararası medya organları taraflı ve iki yüzlü yayınlarıyla adeta insan kıyımını aklama yarışına girdi."

"Dün, El Ehli Arab Hastanesi'ne yönelik menfur saldırıyla Gazze'deki katliam bir başka boyuta taşınmıştır."

"İnsanlığa karşı suç teşkil eden ve Gazze halkına yönelik soykırım derecesine varan bu saldırının faillerini lanetliyorum."

"Türkiye olarak önce insani ateşkesin, sonrasında da kalıcı istikrarın tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz."

İİT İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cidde'de gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı'nda, İslam dünyasının İsrail'in artan baskılarına karşı Filistin halkıyla olan dayanışmasını ve desteğini vurguladı.

Erdoğan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Cidde'deki toplantının, Gazze'ye yönelik saldırılara ve Türkiye'nin bu krize yönelik çözüm önerilerine dikkat çektiğini belirtti.

"Cidde'deki İİT Olağanüstü Toplantısı, İsrail'in artan baskılarına karşı İslam dünyasının Filistin halkına olan desteğini ve dayanışmasını somutlaştırıyor." şeklinde ifade kullanan Erdoğan, 7 Ekim'den itibaren yaşanan ve bölgesel bir krize dönüşme riski taşıyan olaylara karşı Türkiye'nin durmaksızın çaba gösterdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, şunları ekledi:

"Bugüne kadar 18 devlet ve hükümet başkanıyla telefonla görüştük. Mısır yetkilileriyle işbirliği yaparak Gazze'ye üç uçak dolusu yardım gönderdik. 17 yıldır zor koşullar altında yaşayan Gazze halkına destek olmaya devam ediyoruz. Ancak, bölgeye askeri güç gönderilmesi, Filistin halkına yönelik yardımların durdurulması ve Gazze'nin kollektif cezalandırılması gibi eylemler, barış çabalarımızı engelliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, sorumluluğunu yerine getiremedi. İnsan hakları konusunda sesini yükselten Batı ülkeleri, bu krizde etkili bir adım atmaktan kaçındı. Uluslararası medya, taraflı yayınlarıyla bu trajediyi göz ardı etti."

"Sözde 'güvenli bölgeler', sınır kapıları, camiler, okullar ve sivil alanlar son 12 günde bombalandı." diyen Erdoğan, "Dün, El Ehli Arab Hastanesi'ne yapılan korkunç saldırı, Gazze'deki trajediyi yeni bir seviyeye taşıdı. Bu saldırı, Gazze halkına yönelik soykırım niteliğinde bir eylemdir. Bu saldırının arkasındaki kişileri kınıyorum. Bu saldırıda hayatını kaybeden 4 bin Gazzeliye Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye olarak, öncelikle insani bir ateşkesin ardından bölgede kalıcı bir barışın sağlanması için çalışmalarımıza devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

İsrail’in Gazze’de vurduğu hastanenin adı ne?

İşgalci İsrail’in ABD yapımı MK-84 ile vurduğu değerlendirilen ve 471 insanın hayatını kaybettiği hastane saldırısında hastane ismi kafa karışıklığına neden oldu.

Uluslararası kamuoyunda el-Ehli Baptist Hastanesi olarak geçen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın el-Ehli Arap Hastanesi olarak ifade ettiği, basında ise el-Ahli Hastanesi ya da el-Ehli Hastanesi olarak görülen hastane Gazze’nin en eski hastanesi.

El-Ehli Baptist Hastanesi, 1882’den beri bölgede hizmet veriyor. Anglikan Kilisesi'nin Kilise Misyoner Topluluğu (CMS) vasıtasıyla 1882’de Gazze’de kuruldu.

Amerikalı Güneyli Baptist Toplumu'nun 1954-1982 yılları arasında işlettiği hastanenin yönetimi, sonraki yıllarda Filistin Anglikan Piskoposluğuna devredildi. Basına yansıdığı üzere hastane duvarlarında haçların bulunma nedeni de yönetimin halen Anglikanlarda olması.

Anglikan Kiliseleri, dünya gündemine en son “eşcinsel çiftlere kilise nikahı yapılmasını reddetmeleri” ile geldi.

Baptist, kelime anlamı olarak “vaftizci” anlamına geliyor. El-Ehli ise İslam dinine bağlı Tasavvuf felsefesinde "hak yolunun aşığı" tanımının karşılığı.

Hastanenin saldırıya uğraması sonrası ilk tepkilerden birinin Anglikan Kilisesi’nden gelmesinin nedeni de bu. Saldırıdan bir gün sonra ise İngiltere Kilisesi'nin Ruhani Lideri ve Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, saldırıya uğrayan hastanenin Anglikan Kilisesi tarafından işletildiğini hatırlatarak, "Bu, masum insanların trajik ve şok edici kaybıdır. Sivillerin bu yıkıcı çatışmada korunması gerektiğini bir kez daha vurguluyorum." tepkisini göstermişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2105600/erdogandan-bmgkya-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.