Küresel piyasalarda 'bilanço' iyimserliği

Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin ülke ekonomisindeki güçlü duruşunu yansıtarak "yumuşak iniş" senaryolarını desteklemesi ve dünya genelinde şirket karlılıklarının beklentilerin üzerinde olmasıyla risk iştahı güçlü seyrediyor.
Ersin Küçükbarak
|
09 Şubat 2024, Cuma - 09:25
Küresel piyasalarda 'bilanço' iyimserliği

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl alacağı para politikası kararlarına dair belirsizlikler devam ederken, Disney'in bilançosunu açıklamasının ardından hisseleri yüzde 11,5 arttı. Öte yandan, PayPal beklentilerin üzerinde dördüncü çeyrek sonuçları açıklamasına rağmen, bu yıla dair zayıf bir görünüm tahmin ederek yüzde 11'e varan değer kayıpları yaşadı.

Birleşik Krallık merkezli çip tasarım şirketi Arm, beklenenden yüksek kar ve gelir açıklaması yaparak hisselerinde yaklaşık yüzde 48'lik bir artış kaydetti. ABD'de ise işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin altında kalması, iş gücü piyasasındaki sıkı duruşun sürdüğüne işaret etti.

Ayrıca, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ticari gayrimenkul piyasasındaki zayıflık nedeniyle bankacılık sektöründe "stres ve kayıpların" olmasını beklediğini belirtti ancak bunun bankacılık sistemi açısından bir risk oluşturmayacağına inandığını ifade etti.

Orta Doğu'da İsrail-Hamas savaşıyla ilgili olası bir ateşkesin reddedilmesi, bölgedeki riskleri artırarak petrol fiyatlarını destekledi. Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 2,8 artarak 81,5 dolara yükseldi.

Amerikan medyasına göre, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimlere katılıp katılamayacağına dair dava sonucunda Trump'ın lehine bir karar çıkması bekleniyor.

Kripto para piyasalarında Bitcoin, küresel risk iştahındaki artış ve spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına olan ilginin devam etmesiyle dördüncü işlem gününde artarak 45 bin doların üzerine çıktı.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yaklaşık son iki yılın en yüksek seviyesine çıkarken, S&P 500 endeksi tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Avrupa borsalarında ise İngiltere hariç pozitif bir seyir görülürken, Danimarkalı deniz taşımacılığı şirketi Maersk'in hisse geri alımlarını askıya alma kararı ve yaşanan sevkiyat aksaklıkları hisselerini olumsuz etkiledi.

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı'nın gevşek para politikası açıklamaları sonrasında Japon yeninin dolar karşısındaki kayıpları devam ediyor. Dolar/yen paritesi 27 Kasım'dan bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,21 değer kazancıyla 8.949,79 puandan kapanarak rekor kırdı. Dolar/TL ise 30,6800 seviyesinden işlem görüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan, "Enflasyon Raporu" toplantısında parasal sıkılığın fiyatlama davranışlarına daha güçlü yansıdığını ifade etti. 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korundu.

Bugün yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise Almanya'da enflasyon verileri takip edilecek. BIST 100 endeksinde 9.000 ve 9.100 seviyeleri direnç, 8.900 ve 8.800 puan destek konumunda bulunuyor.    

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Türkiye aralık ayı sanayi üretimi

10.00 Almanya ocak ayı TÜFE

http://www.ankaramasasi.com/haber/2124125/kuresel-piyasalarda-bilanco-iyimserligi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.