AHEF anket sonucu: Aile hekimleri korona aşısında yeterli bilgiye sahip değil

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, federasyon olarak, aile sağlığı merkezlerinde yapılması planlanan inaktif Kovid-19 aşılamasıyla ilgili gerçekleştirdikleri anketin sonucunu paylaştı. Ankete katılan aile hekimlerinin yüzde 49.8’i ‘Aşılar konusunda yeterli bilgiye sahip misiniz?’ sorusuna 'hayır' cevabı verdi.
Zeliha Demirci
|
24 Aralık 2020, Perşembe - 18:14
AHEF anket sonucu: Aile hekimleri korona aşısında yeterli bilgiye sahip değil

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 17 Aralık tarihinde, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Kovid-19 aşı kampanyasında bu başarı hikayesi, yol gösterecektir. Bu sefer başta Aile Sağlığı Merkezlerimizde olmak üzere üniversite, kamu ve özel sağlık kuruluşlarımız ve bütün vatandaşlarımızla birlikte dünyaya örnek olacak bir aşılama kampanyası yapacağımıza inanıyoruz." ifadelerini kullanmıştı. 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, inaktif Kovid-19 aşısının Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılması yönündeki düşünceyle ilgili olarak sahadaki aile hekimlerinden görüş aldı. AHEF Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün anket sonuçlarını Ankara Masası’yla paylaştı.

İki gün süren ankete 1599 aile hekiminin katıldığını ve çok çarpıcı sonuçlar elde edildiğini belirten Güntürkün şunları söyledi:

“Aile hekimlerinin yüzde 42'si inaktif aşıların aile sağlığı merkezlerinde yapılması gerektiğini, yüzde 79.4'ü ise  aşı merkezlerinde yapılmasını gerektiğini savundu. Burada aşı merkezleri olarak okullar stadyumlar düşünebilir ama ayrıca spesifik aşı merkezleri de gündeme gelebilir. Ancak aile hekimlerimizin çoğu aile sağlığı merkezlerinde yeteri kadar imkan olmadığını düşünüyor.

Bir diğer sorumuz ‘Aşılar konusunda yeterli bilgiye sahip misiniz?’ oldu. Aile hekimlerimizin yüzde 49.8’lik oranı yeterli bilgiye sahip olmadığını, yüzde 25.4’lük oranı ise yeterliliğe sahip olduğunu söyledi. Bu da sağlık profesyonelleri olarak bizlerin de hala Kovid-19 aşıları konusunda temkinli ve itidalli olduğunu gösteriyor.

Başka bir soruda Kovid-19 aşısını kendisine ve sevdiklerine yaptırmayı düşünenleri sorduk. Aile hekimleri yüzde 49.8 oranında 'Kendime ve sevdiklerime yaptırırım' derken yaptırmak istemeyenlerin oranı yüzde 11.9'da kaldı.

‘İnaktif Kovid-19 aşısının Çin’de üretilmesi nedeniyle halk arasında güvensizlik oluşturduğunu düşünüyor musunuz?’ diye sorduk. Yüzde 82.5’lik oranı ‘Evet böyle bir güvensizlik oluşmuş olabilir’ dedi.

Son olarak ‘Mevcut hali ile Aile Sağlığı Merkezleri toplu uygulamada Kovid-19 aşılama için bu yükü kaldırabilir mi?’ sorusunu yönelttik. Katılımcıların yüzde 86.7'si ‘Hayır bu yükü kaldıramaz’ şeklinde düşündüğünü ifade ettiler.”

Sonuçların çok çarpıcı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, “Bunları Sayın Bakanımıza da iletmek isteriz. Kaygılarımızı da iletmek istiyoruz. Bu noktada birinci basamakta çalışanların seslerinin duyulmasını istiyoruz.” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/467795/ahef-anket-sonucu-aile-hekimleri-korona-asisinda-yeterli-bilgiye-sahip-degil
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.