NATO'dan "Türkiye ile dörtlü zirve yapma" önerisi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Jens Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında gerçekleştirilecek toplantıya dair önemli açıklama ve değerlendirmelerde bulundu.
Mevlüt Peker
|
27 Haziran 2022, Pazartesi - 18:19
NATO'dan "Türkiye ile dörtlü zirve yapma" önerisi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid’de düzenlenecek NATO Liderler Zirvesinden önce habercilerin sorularını cevapladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında gerçekleştirilecek toplantıya dair, “Amaç elbette Finlandiya ve İsveç konusunda ilerleme kaydetmek. Herhangi bir söz vermeyeceğim ama sizi temin ederim ki ilerlemeyi sağlamak için aktif olarak çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yarın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto'nun İspanya'nın başkenti Madrid’de bir araya geleceğini açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, gerçekleştirilmesi planlanan 4'lü toplantının maksadının ilerleme sağlamak olduğunun altını çizerek, "Bu toplantının amacı elbette Finlandiya ve İsveç konusunda ilerleme kaydetmek. Herhangi bir söz vermeyeceğim ama sizi temin ederim ki ilerlemeyi sağlamak için aktif olarak çalışıyoruz. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım başvurusu tarihi bir karardır. NATO'yu güçlendirecek ve Avrupa-Atlantik bölgesinde istikrara katkıda bulunacak bir şey olacaktır. Yani amaç ilerleme sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

""Türkiye'nin kaygılarını dikkate almak zorundayız"

Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olması hususunda yoğun çalışma yaptıklarını fakat Türkiye’nin güvenlik kaygılarının da dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Finlandiya ve İsveç’in üyelik başvurusu yapmasının ardından, ittifaka katılabilmelerini sağlamak için çok çalıştık. Aynı zamanda müttefiklerin ve bu durumda Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri de dikkate almamız gerekiyor. Müttefikimiz Türkiye, Finlandiya ve İsveç ile son haftalarda diyaloğu yoğunlaştırmamızın nedeni budur. Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm ve bugün ilerleyen saatlerde Başbakan Andersson ile görüşeceğim. Başkan Niinisto, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Andersson'un yarın Madrid'de görüşeceklerinden dolayı çok memnunum" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkmasının sebebi nedir?

Diğer taraftan Türkiye, 1952 yılından bu tarafa üye olduğu Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)'nün açık kapı politikasına destek veren bir politika yürütüyor. Soğuk Savaş döneminden sonra 1999 ve 2004 yılında eski Sovyet bloku devletlerinin NATO ittifakına katılmasına da destek verdi.

Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine itirazının temel sebebi ise bu iki İskandinav ülkesinin, "NATO üyesi olan Türkiye'nin terörle mücadelesini desteklemesi" gerekirken aksi tutum izleyerek bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye açıkça destek veriyor.

Türkiye hem Finlandiya hem de İsveç'in bölücü terör örgütü PKK mensuplarına ev sahipliği yaptığını savunuyor. Bilhassa İsveç'in bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye siyasi, mali ve askeri ekipman desteği sağladığını kanıtlarıyla ortaya koyarak rahatsızlığını dile getiriyor. Türkiye, yargılamak için İsveç'ten talep ettiği 21, Finlandiya'dan talep ettiği 12 terör örgütü üyesi zanlısının iade edilmemesini de gündemde tutuyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1605876/natodan-turkiye-ile-dortlu-zirve-yapma-onerisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.