Ukrayna ve ABD, belgeleri bulandırmaya çalışıyor

Rusya-Ukrayna savaşına ve savaşın gidişatına ilişkin tüm ayrıntıların yer aldığı ABD ordusunun gizli belgelerinin sızdırılması, hem ABD hem de Ukrayna’yı çok zor durumda bıraktı. ABD ve Ukrayna, bilgilerin güncel olmadığı, gerçek ve yalan karışımı olduğu gibi açıklamalarla belgeleri bulandırmaya çalışıyor.
Mevlüt Peker
|
12 Nisan 2023, Çarşamba - 18:51
Ukrayna ve ABD, belgeleri bulandırmaya çalışıyor

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, ABD ordusundan sızdırılan belgelerin bazı bilgilerinin gerçeği yansıtmadığını ve gerçek bilgilerin ise artık güncel olmadığını açıkladı. İspanya'nın başkenti Madrid'de İspanyol mevkidaşı Margarita Robles ile bir araya gelen Reznikov, NATO'nun özel birliklerinin Ukrayna'da olduğu bilgisinin yanlış olduğunu söyledi. Sızdırılan belgelerdeki bilgilerin çoğunun yanlış olduğunu ve gerçek bilgilerin de güncel olmadığını ifade eden Reznikov, bu sızdırmanın amacının ABD'ye olan güveni azaltmak olduğunu savundu.

Ukrayna Savunma Bakanı, ülkesinin önceliğinin hava savunmasına yardımcı olacak sistemler temin etmek olduğunu vurguladı. İspanyol mevkidaşı Margarita Robles de Ukrayna'da NATO güçleri olduğu bilgisini yalanladı. Robles, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunan bir ülke olduğunu belirterek, Ukrayna'ya desteklerinin tam olduğunu söyledi. İspanyol bakan ayrıca, binden fazla Ukrayna askerinin İspanya'da eğitildiği bilgisini paylaşırken, 6 Leopard tankının Ukrayna'ya doğru yola çıkacağını ve ayrıca Kiev'e 20 zırhlı personel nakliye aracının tedarik edileceğini de söyledi.

Geçtiğimiz hafta sızdırılan belgeler, Ukrayna-Rusya savaşı, istihbaratın Rusya, İsrail, Kanada, Güney Kore, Çin ve İran nükleer programına ilişkin faaliyetleri dahil, önemli konulara ilişkin askeri ve istihbarat bakımından güncel bilgiler içeriyordu. Ancak Ukrayna Savunma Bakanı'nın belgelerde yer alan bilgilerin gerçekliğine ilişkin yaptığı açıklama, belgelerin ne kadarının doğru olduğu konusunda soru işaretleri oluşmasına sebep oldu.

İspanyol basınına göre, Ukrayna'nın İspanya'dan donanması için mühimmat ile daha fazla topçu mühimmatı talep ettiği de öne sürüldü. Bu talebin kabul edilip edilmediği konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Belgelerde ne var?

Twitter ve Rus Telegram kanallarında sızdırılan belgeler, ABD'nin diplomatik kriptolarının sızdırıldığı 2010 WikiLeaks skandalı ve 2013'te dijital izleme faaliyetlerinin sızdırıldığı Snowden krizi kadar önemli olduğu belirtiliyor. Belgelerin güncel bilgiler içermesinin, sızıntının önemini artırdığına dikkat çekiliyor. Belgelerin Discord ve Telegram üzerinden şubat ve martta paylaşıldığı ancak yeni fark edildiği ifade ediliyor. Belgeler ağırlıklı olarak Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin detaylar içerirken, ABD istihbaratının savaştaki faaliyetleri, ABD'nin İran ve Çin'i izleme çalışmaları, bazı müttefiklerin görüşmelerinin dinlenmesi gibi konuları da içeriyor.

Sızdırılan belgelerin özellikle Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) harekat merkezinin güncel istihbarat özetleri içerdiği belirtiliyor. Belgelerde, CIA'nın İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın üst düzey yetkilileri ve Güney Kore'nin Ulusal Güvenlik Konseyi gibi birçok müttefik ülkede üst düzey dinlemeler yaptığı ortaya çıkıyor. Ayrıca belgelerde, ABD'nin Rusya kurumlarına istihbarat kaynakları yerleştirdiği ve Amerikan istihbaratçılarının Rus ordusunun üst düzeylerine kadar nüfuz ettiği ve Ukrayna'ya yapılacak saldırıları önceden bildirebilecek kadar içerdeki bilgi akışına hakim olduğu da yer alıyor. Sızdırılan belgeler arasında, ABD istihbaratının Rus Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna birliklerine saldırmak için planlar yaptığı bilgisini içeren bir belge de yer alıyor.

Belgeler ayrıca, CIA'nın sızdırılan günlük Dünya İstihbarat İncelemesi özetinde, Ukrayna'nın Rusya topraklarında gerçekleştirdiği saldırıların Çin tarafından "NATO'yu saldırgan olarak gösterme fırsatı" olarak görüleceğini ve Pekin'in bunu gerekçe göstererek Rusya'ya desteğini artırabileceği belirtiliyor. Belgelerde ayrıca, Washington'un İran'ın nükleer silah elde etme çabalarını yakından takip ettiği de görülüyor.

Belgelerin büyük ölçüde gerçek olduğu konuşuluyor ancak bazı içeriklerin değiştirildiği iddiası da var. Belgelerde Ukrayna'nın asker kaybını fazla göstermek, Rusya'nın kaybını ise az göstermek üzere bazı içeriklerin değiştirilmiş olabileceği de ileri sürülmüştü.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2078545/ukrayna-ve-abd-belgeleri-bulandirmaya-calisiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.