Zschaepe’ten “Türk cinayetleri” itirafı

Terör örgütü NSU üyesi Beate Zschaepe, Türk cinayetlerine engel olmadığı itirafında bulundu.
Mevlüt Peker
|
23 Mayıs 2023, Salı - 00:20
Zschaepe’ten “Türk cinayetleri” itirafı

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün hayattaki bilinen tek üyesi, ömür boyu hapse mahkum edilen Beate Zschaepe, imkanı olmasına rağmen cinayetleri engellemediği itirafında bulundu.

2000-2007 yıllarında ırkçı cinayetler işleyen terör örgütü NSU'nun faaliyetlerini ve bağlantılarını araştıran Bavyera Eyalet Meclisinde kurulan 2. NSU Araştırma Komisyonu, örgütün elebaşılarından Zschaepe'yi kaldığı Chemnitz kentindeki hapishanede dinledi.

Zschaepe, Eyalet Meclisi üyelerine, "Tetiği kendim çekmişim gibi suçlu hissediyorum. İki Uwe'nin (Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos) hayatını kurbanlardan üstün tuttum. Teslim olsaydım cinayetlerin bir seri haline dönüşmesini önleyebilirdim." dedi.

Münih'te görülen NSU davasının sona ermesinden beş yıl sonra ilk kez konuşan Zschaepe, sorulara da ilk defa doğrudan cevap verdi.

NSU davasında Zschaepe, sadece yazılı beyanda bulunmuş, dava boyunca karar duruşması dahil sadece iki kez konuşmuştu.

Komisyon Başkanı Toni Schuberl, Alman medyasına yaptığı açıklamada, "Bunu beklemiyorduk. Komisyon dışındaki çoğu kişi bizimle hiç konuşmayacağını düşünüyordu." ifadelerini kullandı.

Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin ölümüne sebep olan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün tek hayatta kalan üyesi olan Beate Zschaepe, cinayetleri engellemediği itirafında bulunarak ömür boyu hapse mahkum edildi.

Bavyera Eyalet Meclisi tarafından NSU'nun faaliyetlerini ve bağlantılarını araştırmak için kurulan 2. NSU Araştırma Komisyonu, örgütün liderlerinden Zschaepe'yi Chemnitz kentindeki hapishanede dinledi.

Zschaepe, Eyalet Meclisi üyelerine yönelik yaptığı açıklamada, "Kendimi suçlu hissediyorum, sanki tetiği ben çekmişim gibi. Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos'un hayatını, kurbanlarınkine üstün tuttum. Teslim olsaydım, cinayetlerin seri bir hal almasını önleyebilirdim." dedi.

NSU davasının Münih'teki son duruşmasının üzerinden beş yıl geçtikten sonra Zschaepe, ilk kez konuşma fırsatı buldu ve sorulara doğrudan cevap verdi.

Komisyon Başkanı Toni Schuberl, Alman medyasına yaptığı açıklamada, "Bu beklenmedik bir gelişmeydi. Çoğu kişi, komisyonla hiç konuşmayacaklarını düşünüyordu." şeklinde konuştu.

NSU'nun geçmişi

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında gerçekleşen ve 8'i Türk olan 10 kişinin ölümüne, en az iki bombalı saldırıya ve 15 banka soygununa karışan terör örgütü NSU'nun üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolleri, 4 Kasım 2011 tarihinde tesadüfen ortaya çıkmıştı.

Bu neonazi terör örgütünün, uzun bir süre boyunca Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olması ve NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurduklarının ortaya çıkması, Almanya'da büyük tartışmalara yol açmıştı.

Ayrıca, Almanya iç istihbarat servisi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı'nda aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlerle ilgili bazı belgelerin, 4 Kasım 2011'den birkaç gün sonra imha edilmesi büyük bir şüphe uyandırmıştı.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygunu sonrasında saklandıkları karavanda ölü olarak bulunmuş, intihar ettikleri iddia edilmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2083182/zschaepeten-turk-cinayetleri-itirafi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.