İran ahlak polisi artık gözaltına alamayacak

İran’da zorunlu başörtüsü denetimi ile görevli olan İrşad Devriyeleri’nin (ahlak polisi) başı açık gezen kadınlara sadece uyarıda bulunabilecekleri, hiçbir surette gözaltı uygulayamayacakları bildirildi.
Mevlüt Peker
|
21 Temmuz 2023, Cuma - 23:11
İran ahlak polisi artık gözaltına alamayacak

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Yakub Rızazade, ülkede yeniden yürürlüğe giren Ahlak Polisliği (İrşad Devriyeleri) uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Rızazade, İran'da zorunlu başörtüsü denetimini yapmakla görevli olan ahlak polisine bazı sınırlamalar getirildiğini belirtti. Yaptığı açıklamada, başörtüsü takmayanların sadece uyarılacağını ve herhangi bir gözaltı işlemi yapılmayacağını vurguladı. Ayrıca, dışarıda konuşlanan İrşad devriyelerine ait araçların uyarı niteliğinde olacağını ifade etti.

Rızazade, zorunlu başörtüsü uygulamasına yönelik kültürel çalışmalar yapılacağını ve İrşad Devriyelerine bağlı polis birimlerinin eskisi gibi olmayacağını da sözlerine ekledi.

Hatırlanacağı üzere, İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesi ülkede büyük tepkilere yol açmıştı. Amini'nin ölümüyle başlayan gösteriler, hızla ülkenin birçok kentine yayılmış ve göstericiler arasında çocuklar da dahil olmak üzere yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Aynı süreçte, başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle birçok işletme kapatılmıştı.

Rejim yanlısı muhafazakarlar, kadınların kamusal alanlarda başörtüsü kullanmamalarına tepki göstererek, kuralların uygulanması çağrısında bulunmuştu. Bu tepkilerin ardından, "ahlak polisliği" olarak bilinen İrşad devriyeleri yeniden denetimlere başlama kararı alınmıştı. Ancak yapılan yeni açıklamalarla birlikte, denetimlerde daha ılımlı bir yaklaşım benimsenmesi ve sadece uyarıların yapılacağı belirtilmiş oldu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2091051/iran-ahlak-polisi-artik-gozaltina-alamayacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.