Gabon’da geçiş hükümetinin lideri darbeci Nguema oldu

Gabon’da 56 yıllık Bongo ailesi iktidarını askeri darbe ile sonlandıran General Brice Oligui Nguema, ülkede geçiş hükümetinin lideri oldu.
Mevlüt Peker
|
30 Ağustos 2023, Çarşamba - 21:25
Gabon’da geçiş hükümetinin lideri darbeci Nguema oldu

Bugün sabah saatlerinde, askerin Gabon'da yönetimi ele geçirmesinin ardından geçiş hükümetinin başına Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema getirildi.

Resmi televizyonda yayınlanan bildiriye göre, geçiş hükümetinin liderliği oy birliğiyle General Nguema'ya verildi.

Nguema, askeri eğitimini Fas'ın Meknes kentindeki Fas Kraliyet Askeri Akademisi'nde tamamladıktan sonra, Gabon'un ekvator ormanlarında bulunan Komando Eğitim Merkezi'nden mezun oldu.

General Nguema, askeri kariyerinin ardından eski Cumhurbaşkanı Omar Bongo'nun yaveri oldu ve Bongo'nun 2009'daki ölümüne kadar bu görevde bulundu.

Babasının ölümünden sonra Ali Bongo'nun görevi devralmasının ardından Nguema ile Ali Bongo arasındaki ilişkiler bozuldu. Nguema, Rabat ve Dakar Büyükelçilikleri'ne Askeri Ataşe olarak atanarak ülkeden uzaklaştırıldı.

Ancak 2019'da Cumhurbaşkanı Bongo felç geçirdikten sonra, Nguema Cumhuriyet Muhafızları'nın istihbarat biriminin başına geçti ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na dönüş yaptı.

Nguema daha sonra Cumhuriyet Muhafızları Komutanı olarak terfi etti ve Ali Bongo'ya bağlı Özel Müdahale Birimi'ni kurarak güçlendirdi.

Nguema'nın Bongo ailesiyle uzun yıllara dayanan yakın ilişkileri olduğu bilinmektedir.

Gabon'da askeri bir grup, ülkenin ulusal televizyon binasına girerek darbe gerçekleştirdiğini açıkladı. Kendilerini "Kurumların Geçişi ve Restorasyon Komitesi (CTRI)" olarak adlandıran bu askerler, Ağustos ayında yapılan seçimleri iptal ettiklerini ve ülke sınırlarını kapattıklarını duyurdu.

Darbenin önde gelen ismi General Nguema, Fransız basınına verdiği demeçte "Ali Bongo emekli oldu, artık sıradan bir Gabon vatandaşı" ifadelerini kullanmıştı.

Gabon'un mevcut Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Ağustos ayındaki seçimleri üçüncü kez kazandı. Ancak seçim günü oy verme işlemi son saatlerde "şiddet" nedeniyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş ve seçim sonuçları açıklanana kadar internet kısıtlanmıştı.

Omar Bongo'nun 1967'de ilk kez başa gelmesinin ardından, 2009'da ölümü üzerine yerine oğlu Ali Bongo geçti. Bongo ailesi, Gabon'u 56 yıl boyunca yönetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2096798/gabonda-gecis-hukumetinin-lideri-darbeci-nguema-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.