İyi ki doğdun Edip Cansever

Türk edebiyat dünyasında, İkinci Yeni’nin unutulmaz isimlerinden biri olan şair Edip Cansever’in bugün doğum günü.
Zeliha Demirci
|
08 Ağustos 2020, Cumartesi - 13:17
İyi ki doğdun Edip Cansever

Cemal Süreya’nın, Yeşil ipek gömleğinin yakası, büyük zamana düşer. Her şeyin fazlası zararlıdır ya, fazla şiirden öldü Edip Cansever.” dizelerinin ardından “Fazla şiirden ölen şair” olarak anılan, Edip Cansever’in doğumundan bugüne 97 yıl geçti.

Yazdığı şiirlerle edebiyatseverlerin kalbine dokunan, 34 yıl önce vefat eden Cansever, bıraktığı eserlerle yaşamaya devam ediyor. 8 Ağustos 1923 doğumlu ünlü şair, doğumunun 97. yılında sevenleri tarafından anılıyor.


Edip Cansever kimdir?

Hiç böyle ısınmamıştım yaşamaya.” diyen Edip Cansever İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitiren ünlü şair, henüz 17 yaşındayken Ahmet Hamdi Tanpınar'a şiirlerini okutma şansı buldu. Tanpınar'ın, "Bu şiirler çok güzel, hepsi de güzel; ama hiçbiri şiir değil" yorumu sonrası Edip Cansever "İkindi Üstü" şiirini yazdı.

19 yaşında evlenen ünlü şair, 20 yaşında baba oldu. Uzun yıllar babasından kalan, Kapalıçarşı’daki turistik eşya ve halı dükkanını işletti.

Edip Cansever, 1957'de "Yerçekimli Karanfil" adını verdiği kitabını yayımladı. Bu kitaptaki şiirler çok ilgi görmüştü. Bu kitapla, 1958'de "Yeditepe Şiir Armağanı"nı kazandı. II. Yeni'nin neredeyse tüm özellikleri bu kitapta vardı.

1964'te Mehmet Fuat'ın yönettiği "Yeni Dergi"nin yayın hayatına girdi. Fuat, bu dergide özellikle II. Yenicileri toplamıştı. Edip Cansever, bu dergiye en sadık olan isimlerden biriydi. Dergi, 1975'te kapandığından Edip Cansever'in şiirleri, 1979'da Doğan Hızlan'ın yönettiği "Hürriyet Gösteri" ve 1981'de yayımlanmaya başlayan "Adam Sanat" dergisinde yer aldı.

1966 – 1970 yılları arasında da Cemal Süreya'nın Papirüs dergisinde şiirlerini yayımladı.

1976’da Kapalıçarşı'daki dükkanıyla olan bağını tamamen kopardı ve artık sadece şiir vardı. Aynı yıl, kendisi için de Türk Edebiyatı için de bambaşka bir noktada duran kitabını yayımladı: "Ben Ruhi Bey, Nasılım". O da hak ettiği somut değeri bir yıl içinde buldu; 1977'de TDK Şiir Ödülü'nü aldı.

Son olarak "Yeniden" adını verdiği kitapla tüm şiirlerini bir araya getirdi. 1982'de "Sedat Simavi Edebiyat Ödülü"ne layık görüldü.

1986 yılında Bodrum’da geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı hastanede hayata veda etmişti. Ani ölümüyle edebiyat dünyasını yasa boğan Cansever, ölüme hazırlıklı olduğunu kaleme aldığı dizelerle anlatmıştı;

“Ölüm
Sen en güzelsin bu saatlerde
Büyütmüş yetiştirmişsin beni
Söyler miyim hiç sana hayran olmasam.
Bugün de ince, bugün de kırıldı kırılacak
Bugün de
Tam nerede kalmışsam.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/57550/iyi-ki-dogdun-edip-cansever
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.