Emekli maaşları ve asgari ücrete temmuzda düzenleme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Vedat Bilgin, 24 TV canlı yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Mevlüt Peker
|
03 Mayıs 2023, Çarşamba - 00:11
Emekli maaşları ve asgari ücrete temmuzda düzenleme

Maaşı 7500 TL’nin üzerinde olan emeklilerle ilgili soruya Bilgin, "Aslında biz, bu çalışmayı tamamlamıştık. Dosya dosya TBMM'ye intikal ettirdiğimiz konular vardı ancak depremden sonra bunların bazıları yarım kaldı. Son hazırlıklarımızdan biri de 7500 TL’nin üzerinde maaş alan, 7500-10.000, 10.000-15.000, 15.000-20.000 ve 20.000 üzeri. Bunlara kademeli bir zam planlamıştık. Bunları inşallah temmuzda uygulamaya sokacağız." cevabını verdi.

Düzenlemeyi kapsamlı hazırladıklarını belirten Vedat Bilgin, "Prim gün sayısı çok az olan yaklaşık 450.000 insan var. Onlara sosyal devlet anlayışıyla 'Sizin de bir geliriniz olsun' diye maaş bağlanmış. Biz en düşük emekli aylığını 7500 TL yapınca onların da maaşı 7500 TL oldu ama 6000-7000 TL maaşı olanlar da var. Kademeli olarak farklılaşmış yansıtma oranlarıyla onları dikkate alan bir değerlendirmeyi temmuzda yapacağız." dedi.

EYT

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesindeki son duruma dair soruyu Vedat Bilgin, "Yaklaşık 4.700.000 kişiyi kapsıyor fakat bu yıl EYT kapsamında emeklilik yıl süresini, sigorta prim gün sayısını dolduranların sayısı 2.200.000 kişiydi. Bunların yaklaşık 1.800.000’i müracaat etti. Gerisi müracaat etmedi. 1.000.000’a yakın kişinin de işlemleri tamamlandı." diye cevapladı.

SGK’nın (Sosyal Güvenlik Kurumu) normal zamanda senede ortalama 350.000-400.000 kişinin emeklilik işlemlerini tamamladığını belirten Bakan Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi çerçevesinde kısa zamanda yaklaşık 1.000.000 kişinin işlemlerinin gerçekleştirildiğini, bu sebeple yoğunluk oluştuğunu vurguladı.

Bakan Bilgin, EYT çerçevesinde başvuru yapan kişilerin %7'sinin gerekli koşulları taşımadığından emekli olamadığını bildirdi.

Asgari ücret

Asgari ücret ile ilgili soruya Bilgin, asgari ücreti 8500 TL yaptıkları fakat hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığı, temmuzda asgari ücret ile ilgili yeni bir düzenleme yapacakları bilgisini verdi.

Asgari ücretin 5 haneye çıkıp çıkmayacağı sorulan Vedat Bilgin, "Şimdi rakamla ilgili bir şey söylemeyeyim. Fiyat artışlarını, fiyatların genel seviyesini ve ücretlerin reel alım gücünü ölçen birtakım parametrelerimiz var, ona göre değerlendiriyoruz." dedi.

Ev hanımlarının emeklilik hakkı

Ev hanımlarına emeklilik hakkı ile ilgili düzenlemeye de değinen Bakan Vedat Bilgin, ev hanımlarının emekli olabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu müracaat etmeleri gerektiği, bu müracaat ile primlerinin önemli bir bölümünün devlet tarafından karşılanacağı bilgisini verdi.

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamu işçilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ile ilgili olarak, bu hafta perşembe veya cuma TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri ile bir araya geleceklerini açıkladı ve bu toplantıda zam oranlarını duyuracakları tarihi belirleyeceklerini ve bu tarihin de 14 Mayıs’taki seçimlerden önce olacağını kaydetti.

Akademisyen maaşları

Akademisyen maaşlarına dair soru üzerine Vedat Bilgin, akademisyenlere daha çok değer verecek ücret politikası ile hazırladıkları çalışmanın gelecek dönemde hayata geçirileceğini bildirdi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2080826/emekli-maaslari-ve-asgari-ucrete-temmuzda-duzenleme
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.