Muhammed Ali kimdir?

Tüm zamanların en iyi boksörü ve 20. yüzyılın en iyi spor figürü olan Muhammed Ali kimdir?
Ankara Masası
|
08 Eylül 2023, Cuma - 13:57
Muhammed Ali kimdir?

Muhammed Ali, eski adıyla " Cassius Marcellus Clay Jr."  17 Ocak 1942 tarihinde ABD'nin Kentucky eyaletinin Louisville kentinde dünyaya gelmiştir. 

Boksa ilk adım

Afro Amerika ve İrlanda kökenli olan Muhammed Ali, henüz 12 yaşındayken boks ile tanıştı ve kısa zaman içinde National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası'nda amatör kayıtlarına girmeyi başardı.

1960 yılında Roma'da ağır hafif siklette altın madalya alan Muhammed Ali, bu başarısıyla ünü giderek artarak profesyonel lige döndü. 

Dünya şampiyonluğu ve İslam'a geçişi

1964 yılında henüz 22 yaşındayken, Sonny Liston ile zor bir karşılaşmada galip ayrılarak Dünya Şampiyonu oldu. 

Bu zaferden sonra dinini değiştirip İslam'a geçtiğini ve Muhammed Ali ismini aldığını duyurdu ve hayatında çok sevdiği boksa 1967 ve 1970 yılları arasında ara vermek zorunda kaldı.

Lisansı elinden alındı

"Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım." diyerek Vietnam Savaşı'na katılmadı ve 5 yıl hapis, 10 bin dolar para cezasına çarptırdı. Muhammed Ali, lisansı ve pasaportu elinden alınınca maddi sıkıntılardan dolayı iflas etmişti.

Muhammed Ali bitti demeden bitmez

1973'te Joe Frazier ile unvan maçı için anlaştı. Arada da sadece Joe Frazier-George Foreman maçı kalmıştı.

George Foreman ile bir maç ayarladı ve bu maçı nakavt ile kaznmayı başardı.

Böylece hem düşen itibarını geri kazanacak ve daha hiçbir şeyin bitmediğini tüm dünyaya gösterecekti.

Bahisçiler tarafından büyük bir beklenti içerisinde olan  Foreman'ı hiç beklenmedik  taktik ile sekizinci raund da nakavt edip hak ettiği unvanı geri kazanmış oldu.

1978'de L. Spinks'e yenilip ardından aynı yıl rakibini yenilince Dünya Şampiyonluğunu 3 kez elde eden ilk boksör oldu.

Hastalığına karşı  geldi ve maçlara çıktı

1978 boksu şampiyonlukla bıraktı. 1984 yılında ise Parkinson hastalığına yakalanmasına rağmen hastalığını gizleyip iki maça çıktı ve yenildi.

O kişiler ise o zamanların dünya şampiyonları Larry Holmes ve Trevor Berbick idi.

Profesyonel kariyeri boyunca sadece 5 kez yenilen Muhammed Ali, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonluklarının yanı sıra, 37'si nakavt olmak üzere 56 karşılaşmadan da galip ayrıldı.

Bokstan sonraki hayatı

1984 yılında, Muhammed Ali Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan'ın yeniden seçilebilmesi için Reagan'a destek verdiğini açıklamıştı. 1991 yılında, Körfez Savaşı sıralında ise Irak'ta Amerikalı rehinelerin serbest bırakılması için Saddam Hüseyin ile müzakerelerde bulundu.

2002'de "BM Barış Elçisi" olarak Afganistan'a gitmişti. BM özel konuğu olarak üç günlük bir iyi niyet misyonuna ilişkin Kabil'de bulunmuştu.

2012 yılında Londra'da düzenlenen Yaz Olimpiyatları'nda açılış bayrağını taşıyan Muhammed Ali, ilerleyen zamanlarda hastalığı ilerleyince bayrak dahi taşıyamaz olmuştu.

En iyisi o

Parkinson hastalığından dolayı uzun yıllar gözden ırak yaşan Muhammed Ali, ispatladığı "Tüm zamanların en iyisiyim" sözünü dilinden hiç düşürmeyerek efsane olmuştur.

Hastalığının ilerlemesiyle 2016 yılında tedavi gördüğü hastanede, 74 yaşında hayata gözlerini yumdu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2098037/muhammed-ali-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.