Gül'den Ayasofya açıklaması

Ankara Masası
|
15 Haziran 2020, Pazartesi - 12:55
Gül'den Ayasofya açıklaması

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ayasofya konusunda, "Zincirlerinin kırılıp ibadete açılması hepimizin ortak dileğidir" dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül AA Editör Masası'na konuştu. Bakanın gündeminde Yunanistan ile Türkiye arasında gerginliğe neden olan Ayasofya konusu vardı.

Gül konuyla ilgili olarak, "Hukuki olarak bir karar verildiğinde, yakın bir zamanda hangi yönde kararın olduğunu göreceğiz. İdari olarak gerekli adımlar atılacaktır. Ayasofya'nın elbette zincirlerinin kırılıp ibadete açılması hepimizin ortak dileğidir. Hepimizi heyecanlandıran bir sürecin; hukuki ve idari anlamda bir arifesinde olduğumuzu düşünüyorum. İnşallah neticesini hep birlikte göreceğiz." dedi.

"Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti"

Ayasofya'nın 500 yıl cami olarak hizmet verdiğini, daha sonra idari kararla müze haline getirildiğini hatırlatan Gül, "Cami, turnike ile içine girdiğimiz tek camidir. Bu ayıbın gerçekten ortadan kalkması hukukun bir gereğidir diye düşünüyorum. Hukuki anlamda da Kariye Camii ile ilgili bir emsal yaklaşım da yine vakfa uygun bir şekilde hizmet vermesi yönünde içtihadı var. Danıştay bu çerçevede de farklı bir karar da verebilir. Ayasofya ile ilgili konu başka bir ülkenin tasarrufuna bırakılacak bir konu değildir, egemenlik meselesidir. Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesidir." diye konuştu.

Gül, "Ayasofya hepimizin rüyası, Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti. Bu vasiyeti dünya gözüyle görmek, bunu yaşayabilmek büyük bir şekilde heyecanlandırıyor. Karşısındaki camiye bile göz koyanlar var, 'müze olsun' diyenler var. Bu zihniyetin hiçbir şey veremeyeceğini milletimiz görüyor. Camimize kavuşmak bizim ortak dileğimizdir.' ifadelerini kullandı.

Cezaevlerinde durum

Gül'ün gündemindeki önemli bir konu da koronavirüs sürecinde mahkumların yaşadığı durumdu. Süreç nedeniyle ceza evindeki birçok mahkumun uzun süredir kimseyle görüşemediğini hatırlatan bakan, "Cezaevinde olan, uzun süre annesini, babasını göremeyenler var, cezaevinden görüntülü görüşülebilecek bir sistem kuruyoruz." açıklaması yaptı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/27984/gulden-ayasofya-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.