İslam Memiş: Ya gelenekçi olacaksınız ya da masaya oturacaksınız

Çin'in kararı ardından kripto paralardaki değer kaybına dikkat çeken finans analisti İslam Memiş, yatırımcıların güvenli liman altına yöneldiğini söyledi. Memiş, "Düne kadar beğenmiyordunuz. Demek ki insanların bir şeyin farkına varması gerekiyor. Gerçek olan şudur; ya gelenekçi olacaksınız ya da masaya oturacaksınız, başka bir tercihiniz yok." dedi.
Ankara Masası
|
21 Mayıs 2021, Cuma - 16:25
İslam Memiş: Ya gelenekçi olacaksınız ya da masaya oturacaksınız

Çin, finans kurumlarının ve ödeme sistemlerinin kripto para birimleri üzerinden hizmet vermesini geçtiğimiz günlerde yasakladı. Söz konusu karar ardından Bitcoin yüzde 12’nin üzerinde değer kaybetti. Peki kripto para borsasını gelecekte neler bekliyor? Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Gökyıldırım'ın sorularını yanıtlayan finans analisti İslam Memiş, önümüzdeki sürecin şifrelerini verdi. 

Daha önceki yayınlarda Mayıs ve Haziran aylarına yönelik yaptığı uyarıları hatırlatan Memiş, "Bu uyarıları dikkate alanlar bu piyasada zarar etmedi. Ciddi bir kargaşa ve kaos ortamını geride bırakıyoruz. İnsanların yarısının kafası karışık, yarısı da ciddi anlamda zarar etti." dedi.

Böyle bir sistemin olduğunu, 1 yıllık süreç içinde bütün dünyanın kağıt paralar yerine dijital paraları kullanacağını belirten Memiş, bu piyasaya girerken hazırlıklı olunması gerektiğini dile getirdi. 

Bu alana piyasayı öğrenmek için girilmesi gerektiğini tavsiye eden Memiş, "Bu piyasaya girerken de evinizi arabanızı satarak değil, evlatlarınızın gelecek birikimlerini satarak değil, minik miktarlarla sadece bu piyasayı öğrenmek için girmeniz gerekiyor. Tavsiyem bu yönde." şeklinde konuştu. 

"Manipülasyona oldukça açık bir piyasa"

Arkasında hukuki zemin olmayan piyasalarda kâra ne kadar seviniliyorsa zarar karşısında da o kadar üzüntü duyulacağına dikkat çeken Memiş, "Bu işin tekniği ve öngörüsü yok. Manipülasyona oldukça açık bir piyasa. Bu piyasada düşecek, yükselecek, şöyle olacak diyemezsiniz. Gelen tweet mesajları ile yükselir, ülkelerin açıklamalarıyla sert bir şekilde geri gelir." değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in açıklaması ardından Bitcoin'deki gerilemeye dikkat çeken Memiş, ortaya çıkan tablo ardından Elon Musk ya da ülkelere yönelik eleştirileri ise "saçma" olarak yorumladı. 

Memiş, yasal tüketici durumu olmadığı için yasal olarak da kimsenin suçlanamayacağını savunarak şöyle konuştu: 

"Bir şeye yatırım yaparsınız senin yüzünden zarar ettim derler, bir şeyi alırsınız, kâr edersiniz ben akıllı olduğum için kazandım derler. Bu gelenektir. Hiçbir zaman bu zihniyet değişmez. Daha düne kadar Elon Musk’ın tweetleri ile zengin olanlar şimdi ona dümdüz ana avrat sövüyor. Burada bir tezat var."

Elon Musk'ın hedef alınmasının çözüm olmadığını vurgulayan Memiş, "Daha düne kadar şövalye olarak görüyorlardı Elon Musk’ı. Ne oldu da kötü oldu bir günde. Bence olmaması gerekiyor.  Bu piyasa böyle. Biz defalarca sizinle yayın yaptık, defalarca sohbet ettik. Kumar piyasası kardeşim, bu masaya oturduğun zaman bu işin bedelini ödeyeceksin." dedi.

Bu uyarılar karşısında belki kendisine de tepki geldiğine dikkat çeken Memiş, "Ama gördünüz mü, iş ne hale geldi? Biz bunu biliyoruz diye konuşmuyoruz. Biz sadece şunu öngörüyoruz, burada manipülasyondan beslenen bir varlık var ve bu piyasaya oturan herkes bu işin sonucuna katlanacak. Daha önceki videolarımız da bas bas bağırdık." ifadelerini kullandı. 

"Kripto paralarda bir yükseliş göreceğiz"

Önümüzdeki süreçte insanların bu piyasadan çıkmaması için yeni hamleler yapılacağını savunan Memiş, bu çerçevede kripto paralarda bir yükseliş öngördüğünü söyledi. 

Kripto para borsasındaki gerileme ardından insanların varlıklarını güvenli liman olarak bilinen altına yönlendirdiklerine işaret eden Memiş, "Düne kadar beğenmiyordunuz. Demek ki insanların bir şeyin farkına varması gerekiyor. Gerçek olan şudur; ya gelenekçi olacaksınız ya da masaya oturacaksınız, başka bir tercihiniz yok." ifadelerini kullandı. 

İnsanların bir kumar bağımlılığının olduğunu kaydeden Memiş, "Buna Türkiye de dâhil oldu. Kripto para piyasasındaki sıralamada Türkiye ilk yüz sıralamada 26. sırada. 4'te 1'lik bir pastanın dilimine zaten girmişiz biz. Biz şeyi seviyoruz, çabuk zengin olalım. Türkiye'de geçmiş tarihlerde saadet zincirleri gördük, dolandırılanlar gördük. Neler gördük ama hiçbir zaman ders almıyoruz. Almayacağız da. Neden? Çünkü gözlerimiz kapalı, çok gözü kara bir toplumuz biz. O karanlık tünele girdiğimiz zaman, o tünelin sonunda hep bir ışık var. O ışığı bulana kadar biz gece gündüz koşmayı seven bir toplumuz. Ne diyorlar, 'Sonunu düşünen kahraman olamaz.' Düşünmedim ama kahraman da olmadım. ne olacak şimdi? Yazık günah." değerlendirmesinde bulundu.

"Yüksekten altın ve gümüş almayın"

Para piyasalarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Memiş, "Dolar kurunda yatay bir seyir var. Altın fiyatları yükselişte. Gümüş fiyatları, haftayı yükselişle tamamlıyor." dedi. 

Kripto para borsasından çıkanlar gibi bunu fırsata çevirecek yatırımcıların da bulunduğunu dile getiren Memiş, "Çünkü ters köşe yapacaklar. Bu ters köşe de yüksekten altın ve gümüş almamalı. Tekrar kâr satışlarını beklemeli, düzeltmeleri beklemeli. 492 lira seviyesinden bahsediyorum. Ons fiyatında 1845 dolar seviyesinden bahsediyorum. Tutup da 500 lira seviyesi üzerinden altın almayın. Çünkü bu seviyeler Şubat ayında alanların kaymak yiyecekleri seviyeler. Bu seviyelerden tekrar alıp zarar etmeye gerek yok." tavsiyesinde bulundu. 

Al sat yerine al yat tavsiyesi

Emtialarla ilgili de görüşü sorulan Memiş, şu şekilde devam etti:

Haziran ayında ciddi bir sürpriz var. Bence bu sürprize herkes hazır olmalı. Nedir bu sürprizin adı Basel lll. Basel lll ne demektir? Basel Bankacılık Gözetim Komitesi, Yani dünyadaki bütün bankaların finansal varlıklarında değişikliğe gidecekler. Bütün birikimlerini bütün varlıklarını artırma, sermaye artırımına gidecekler. Yüzde 85'ini emtia yapacaklar altın ve gümüş yapacaklar. Haziran'ın sonlarında özellikle altın ve gümüş fiyatlarında yeni zirveler göreceğiz. Buradan hangi anlam çıkıyor? Gaza gelmeyin satmayın, satan yerine koyamıyor.  O yüzden alan yatan mutlu, alan satan zararlı. O yüzden bence al sat değil de, al yat yapmanın daha mantıklı bir karar olduğunu düşünüyorum.

http://www.ankaramasasi.com/haber/786399/islam-memis-ya-gelenekci-olacaksiniz-ya-da-masaya-oturacaksiniz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.