Yılmaz Güney kimdir?

Türk oyuncu, yönetmen, senarist ve yazar Yılmaz Güney kimdir? Türk sinemasının Çirkin Kral lakaplı oyuncusu Yılmaz Güney nereli, neden öldü? Türk sinemasında büyük yeri olan Yılmaz Güney Hakkında merak edilenler...
Suat Mutlu
|
15 Eylül 2023, Cuma - 09:20
Yılmaz Güney kimdir?

Gerçek adıyla Yılmaz Pütün, 1 Nisan 1937 yılında Adana Yüreğir'de dünyaya geldi. Güney, Üniversite eğitimi için İstanbul'a giderek orada Atif Yılmaz ile tanışarak sinema yolculuğuna adım attı. 

Sinema kariyeri

Yılmaz Güney, 1959 yılında Atif Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı 'Bu Vatanın Çocukları' ve 'Ala Geyik' filmlerinin senaryolarını yazmış ve filmlerde rol almıştır. Daha sonra Güney, 'Karacaoğlan'ın Karasevdası' filminde yönetmen yardımcılı yaptı ve 'Yeni Ufuklar' ile 'On Üç' dergilerinde öyküler yazmış fakat bir öyküsünde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılanarak 1961'de bir buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Yılmaz Güney, tutukluluğunun ardından sinema kariyerine devam etmiş ve ağırlıklı olarak macera filmleri çekmiştir. Güney, filmlerinde ezilen hor görülen bir Anadolu çocuğunun başkaldırısını işlediği için "Çirkin Kral" lakabına layık görülmüştür. Bu dönemde Güney, Lütfü Akad'ın yönettiği  senaryosunu da kendi yazdığı "Haydutların Kanunu" 1966 yılında piyasaya sunmuştur.

Cezaevine kapatılması ve firarı

Yılmaz Güney, 1971 yılında İsrail İstanbul Başkonsolosu'nun ölümünden sorumlu Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi militanlarını saklama suçundan 2 yıl hapis ve sürgün cezasına çarptırıldı. Güney, sinema ve yazın hayatına hapiste olduğu süre içerisinde eserlerini Güney dergisinde yayınlamıştır. 37. Türkiye Hükümeti tarafından çıkarılan genel af ile Güney, 20 Mayıs 1974'te cezaevinden çıkmıştır. 

Yılmaz Güney, hapis cezasının ardından 1971 yılında "Arkadaş" ve "Endişe" filmlerini çekti. Güney, Endişe filmini çekerken Adana'da bir gazinoda  ilçe yargıcı Sefa Mutlu'yu öldürdü. Bu suçuyla yargılanan Güney, 1976 yılında 19 yıl hapis cezasına mahkum edildi. İkinci hapis cezası sürecinde de sinema kariyerine devam eden Güney, Zeki Ötken tarafından "Sürü" ve Şerif Gören tarafından ise "Yol" filmi çekildi ve Yol filmi ile Cannes Film Festivalinde ödül aldı. 

Yılmaz Güney, beş yıl hapis yattıktan sonra 1981yılında cezaevinden yurt dışına firar etti. Önce Yunanistan'a oradan da İsveç'e kaçan Güney, dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Daha sonra Güney, Fransa'ya yerleşerek yaşamına burada devam etmiş ve Fransa'da "Duvar" filmini çekmiş ve bu film sinema kariyerindeki son filmi olmuştur.  

Ölümü

Yılmaz Güney, Paris'te mide kanseri nedeniyle 9 Eylül 1984 tarihinde hayata veda etti. Cenazesi  Paris'te bulunan Pere Lachaise Mezarlığına defnedildi. 

Filmografisi

- 1966 Hudutların Kanunu

- 1968 Seyyit Han (Toprağın Gelini) 

-1967 Çirkin Kral Affetmez 

-1969 Bir Çirkin Adam

-1969 Bir Çirkin Adam

-1970 Umut

-1983 Duvar...

Kitapları

- Boynu Bükük Öldüler 

-Ağıt

-Arkadaş

-Sürü

-Salpa 

-Ölüm Beni Çağırıyor Gençlik Öyküleri

-Acı

-Sonsuz Bekleyiş Otuz Yılın Şiirleri

-Yol

-Sanık

-Hücrem

-Soba, Pencere Camı ve İki Ekmek İstiyoruz

-Oğluma masallar

-Zavallılar

-Sen ve ötekiler

Ödülleri

-4. Altın Portakal Film Festivali- En İyi Erkek Oyuncu

-2. Altın Koza Film Festivali- En İyi Film(Umut)

- 2. Altın Koza Film Festivali- En İyi Senaryo  (Umut)

-7. Altın Portakal Film Festivali- En İyi Erkek Oyuncu

-Orhan Kemal Roman Armağanı- Boynu Bükük Ödüller (1970)

-3.  Altın Koza Film Festivali- En İyi Film  (Ağıt)

-3.  Altın Koza Film Festivali- En İyi Senaryo  (Ağıt)

-3.  Altın Koza Film Festivali- En İyi Yönetmen (Ağıt)

- Orhan Kemal Roman Armağanı- Boynu Bükük Ödüller (1972)

-12.  Altın Portakal Film Festivali- En İyi Senaryo (Endişe)

http://www.ankaramasasi.com/haber/2080640/yilmaz-guney-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.