Küresel piyasalarda negatif seyir

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin, bankanın beklenenden daha az faiz indirimi yapabileceği anlamı taşıyan ifadeleri sonrası gözlerini ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki verilere çeviren piyasalarda negatif bir seyir izleniyor.
Ersin Küçükbarak
|
05 Nisan 2024, Cuma - 09:34
Küresel piyasalarda negatif seyir


Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz indirimi konusunda temkinli açıklamaları, belirsizliği artırdı. 

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyonda daha fazla ilerleme olmadan faiz indirimi beklediklerini belirtirken, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de faiz oranlarını bir süre daha kısıtlayıcı tutmanın enflasyonu kontrol altına almaya yardımcı olabileceğini savundu.

Bu açıklamalar, tahvil piyasalarında alıcılı bir seyir yaratırken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 7 baz puan gerileyerek yüzde 4,31'e indi. Para piyasalarında ise Fed'in haziranda faiz indirimlerine başlayacağına dair tahminler yüzde 65 seviyesinde kaldı.

Dolar endeksi ise bu belirsizlik ortamında yüzde 0,1 artışla 104,3 seviyesine yükselirken, altının ons fiyatı da yüzde 0,5 azalışla 2 bin 279 dolardan işlem görüyor.

Tüm Gözler ABD İstihdam Raporunda

Piyasaların gözü bugün ABD'de açıklanacak istihdam raporuna çevrildi. Analistler, işgücü piyasasındaki son durumun Fed'in faiz indirimi planlarını etkileyebileceğini belirtiyor. İş gücü piyasasındaki sıkı duruşun Fed'in alanını daralttığını ve bugünkü verilerin gelecek adımlara dair ipuçları verebileceğini ifade ediyorlar.

Jeopolitik Gerilimler Petrol Fiyatlarını Destekliyor

Devam eden jeopolitik gerilimler ve arz endişeleri ise petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İran'a karşı sert açıklamaları, Ortadoğu'daki gerilimi tırmandırma riski taşıyor. Bu durum, petrol fiyatlarını daha da yukarılara taşıyabilir.

Brent Petrol Ekimden Bu Yana En Yüksek Seviyesinde

Brent petrolün varil fiyatı, dün 6. işlem gününde de yükselişini sürdürerek yüzde 1,5 artışla 90,7 dolardan tamamladı ve ekimden bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Bu sabah ise önceki kapanışının hemen altında işlem görüyor.

Borsalar Düşüşte, Avrupa'da Karışık Seyir

Dün New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,40, S&P 500 endeksi yüzde 1,23 ve Dow Jones endeksi ise yüzde 1,35 azalış kaydetti. Avrupa borsalarında ise karışık bir seyir izlenirken, Avro Bölgesi'nde perakende satışlar verileri takip edilecek.

Japonya Merkez Bankası Faiz Artırımı İhtimalini Sinyal Verdi

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, 2024'ün ikinci yarısında faiz artırımı ihtimalinin sinyalini vermesiyle Japon yenindeki yükseliş dikkat çekti. Ueda, dolar/yen paritesinin de merkez bankasının para politikası için önemli bir gösterge olduğunu söyledi.

BIST 100 Endeksi Yükselişte

Yurt içinde dün alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,05 değer kazancıyla 9.129,02 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün satıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 31,9114'ten tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 31,9640 seviyesinden işlem görüyor.

 BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.300 seviyeleri teknik açıdan direnç, 9.100 ve 9.000 puan destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

09.00 Almanya şubat ayı fabrika siparişleri

12.00 Euro Bölgesi şubat ayı perakende satışlar

15.30 ABD mart ayı istihdam raporu

17.30 Türkiye mart ayı hazine nakit dengesi

http://www.ankaramasasi.com/haber/2132539/kuresel-piyasalarda-negatif-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.