İyi Partili Oral'dan 'Cumhurbaşkanı muhafazakarlara hitap etmeli' çıkışı

İyi Parti Ankara milletvekili İbrahim Halil Oral, Türkiye’nin yüzde 70’inin sağ görüşlü ve mütedeyyinlerden oluştuğunu belirterek, “Kıymetli genel başkanlarımız bu profile uygun bir aday seçeceklerdir ve onu Türk milletinin önüne koyacaklardır” dedi.
Ersin Küçükbarak
|
26 Mayıs 2022, Perşembe - 14:20
İyi Partili Oral'dan 'Cumhurbaşkanı muhafazakarlara hitap etmeli' çıkışı


İbrahim Halil Oral, Ankara Masası canlı yayınında Genel yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konu oldu.

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Oral, Türkiye’nin yüzde 65-70’inin kendisini sağda yüzde 30-35’inin solda tanımladığına işaret etti.

Oral, bu rakamların Cumhurbaşkanı adayının ismi belirlenirken bir referans oluşturacağını belirtti.

“Alevi kimliği Sünni Müslüman kesim tarafından bir endişedir”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi olmasının kendisi açısından bir engel oluşturmadığının altını çizen Oral, “İslam dininin bütün mezheplerini, bütün inananları eşit görüyorum. Çünkü, dinim bana öyle davranmayı hitap eder. İnsan bilmediği şeyin düşmanıdır derler. Aleviler bizim kardeşimizdir. Bin yıldır Aleviler ve Kürtlerle ile beraber yaşarız. Aleviler bizim kardeşimizdir ama bir ayet var ‘İnsanların akıllarına nispetle, bilgilerine nispetle, bilgi düzeylerine nispetle hitap ediniz.’ Yani  Alevi olması benim açımdan bir engel değil. Çünkü ben tanıyorum. Ben ilkelerini biliyorum. Ama Türk toplumu açısından, Sünni diyeceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir.”

İbrahim Halil Oral, kazanacak bir ismin aday olması gerektiği düşünüldüğünde Kılıçdaroğlu’nuna çekinceyle yaklaşılacağını ifade etti.

“Çekince görürüm”

Oral şöyle devam etti:

“ Bu bir oy verilmemesi gereken bir problemdir. Bu açıdan bakılabilir ama Alevi olduğu için, Kılıçdaroğlu'nun yapılmaması bir bence bir engel değil. Türkiye'nin o gerçeklerini düşünüp,  siyasetten maksat kazanmaktır. Oyundan  maksat ütmektir. Ben de o konuya Türkiye'deki genel objektif açısından baktığımda bir çekince görürüm.”

“Dini hassasiyeti yüksek yüzde 70’e uygun bir isim Cumhurbaşkanı adayı olacaktır”

“Yani bu itirazları, çekinceleri haklı buluyorsunuz daha faklı bir isimle oy almak mümkün mü?” şeklindeki soru üzerine, “Farklı bir isimle çıkılır. Türkiye’nin yüzde 65-70’i muhafazakar, mütedeyyin, dini hassasiyeti yüksek bir kesim bir profil çiziyorsa o zaman ona hitap edebilen, o kesimin okşayabileceği, rahatlıkla oy verebileceği bir insan tipi. Ben şu veya bu aday demiyorum. Kıymetli genel başkanlarımız bu profile uygun bir aday seçeceklerdir ve onu Türk milletinin önüne koyacaklardır bundan da hiç şüphem yok”  şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1532107/iyi-partili-oraldan-cumhurbaskani-muhafazakarlara-hitap-etmeli-cikisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.