İsrail ile Ürdün arasında "su-elektrik" takası!

Ürdün, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), "su-elektrik takas projesi" ile ilgili fizibilite çalışmalarının devamı için mutabakat zaptı imzaladı. İsrail Ürdün'e su verip enerji alacak.
Editör
|
08 Kasım 2022, Salı - 19:54
İsrail ile Ürdün arasında "su-elektrik" takası!

Ürdün resmi ajansı PETRA'da yayımlanan haberde, mutabakat zaptının Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) kapsamında gün içerisindeki görüşmelerde imzalandığı kaydedildi.

Mutabakatın imzalanmasında, Ürdün tarafını Su ve Sulama Bakanı Muhammed en-Neccar, BAE yönetimini İklim Değişikliği ve Çevre Bakanı Meryem el-Muheyri, İsrail'i de Bölgesel İşbirliği Bakanı İsavi Fireyc temsil etti.

Anlaşmanın taraflarının gelecek yıl kasım ayında BAE'de yapılacak İklim Zirvesi'nde görüşülmek üzere gerekli fizibilite çalışmalarını hazırlamayı kabul ettiği kaydedildi.

Ürdün, BAE ve İsrail 22 Kasım 2021'de, enerji ve su alanında ortak bir projenin fizibilite çalışmaları için "niyet beyanı" imzalamıştı.

Bu kapsamda, Ürdün'ün İsrail için güneş enerjisinden faydalanarak elektrik üreteceği, İsrail'in ise su kriziyle karşı karşıya bulunan Ürdün'e su sağlamak için arıtma çalışmaları yapacağı belirtilmişti.

İsrail'le imzalanan enerji karşılığında su teminini kapsayan "niyet beyanı" Ürdün'de halk protestolarıyla tepki görmüştü.

Suudi Arabistan, Irak, Suriye ve İsrail'le komşu olan 10 milyonu aşkın nüfusa sahip Ürdün, küresel su endeksine göre dünyanın su konusundaki en fakir ikinci ülkesi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1919398/israil-ile-urdun-arasinda-su-elektrik-takasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.