ABD enflasyon verileri sonrası küresel piyasalarda pozitif seyir

Küresel piyasalarda, ABD'deki enflasyonun beklentilerin altında kalmasının etkisiyle ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarında sona yaklaşıldığı beklentisiyle pozitif bir seyir izleniyor.
Ersin Küçükbarak
|
15 Kasım 2023, Çarşamba - 09:49
ABD enflasyon verileri sonrası küresel piyasalarda pozitif seyir

Şahin politikaların devamıyla enflasyon endişeleri azalırken, ABD'de TÜFE ekimde aylık değişim göstermeyerek yıllık yüzde 3,2 artış kaydetti. Çekirdek TÜFE ise ekimde aylık yüzde 0,2 yükselerek yıllık yüzde 4 oldu, bu, 2 yılın en düşük seviyesi. Fed'in faizleri sabit tutma ve gelecek yıl faiz indirimine başlama olasılığı konuşuluyor.

ABD 10 yıllık tahvil faizi düşerken, dolar endeksi son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. 

Altın ons fiyatı artışla 1.967 dolara çıktı. 

ABD Temsilciler Meclisi, geçici bütçe tasarısını onayladı, bu gelişmelerle New York borsasında güçlü bir yükseliş yaşandı. Avrupa'da da alış ağırlıklı bir seyir görülürken, İngiltere'de enflasyon verileri bekleniyor.

Alman hükümeti, Siemens Energy'nin sipariş defterini korumak için şirkete 7,5 milyar avro garanti sağlayacak. ABD enflasyonunun yavaşlamasının ardından avro/dolar paritesi son bir yılın en güçlü performansını gösterdi. Avrupa borsalarında artış kaydedildi, ABD piyasalarındaki yükseliş Asya piyasalarına da yansıdı.

Çin sanayi üretimi ve perakende satışlar beklentilerin üzerinde artarken, Japonya ekonomisi küçüldü. Çin Merkez Bankası, likidite sağlayarak net arzı en yüksek seviyeye çıkardı. Dolar/yen paritesi gerilerken, Nikkei 225 endeksi ve diğer Asya piyasalarında artış yaşandı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi alış ağırlıklı bir seyirle yükselirken, dolar/TL 28,6620 seviyesinde işlem görüyor. 

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi en düşük seviyesine gerileyerek 364,45 baz puana indi. 

Yurt içinde bütçe dengesi açıklanacak, yurt dışında İngiltere'de TÜFE ve ÜFE, Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, ABD'de ÜFE, perakende satışlar ve New York Fed imalat sanayi endeksi verileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde direnç seviyeleri 7.780 ve 7.850, destek seviyeleri ise 7.520 ve 7.420 puan olarak belirtiliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 İngiltere ekim ayı TÜFE ve ÜFE

11.00 Türkiye ekim ayı bütçe dengesi

13.00 Euro Bölgesi eylül ayı sanayi üretimi

16.30 ABD ekim ayı ÜFE ve perakende satışlar

16.30 ABD kasım ayı New York Fed imalat sanayi endeksi

http://www.ankaramasasi.com/haber/2110155/abd-enflasyon-verileri-sonrasi-kuresel-piyasalarda-pozitif-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.